Jakość przez dłuższy okres czasu, świeżość, smakowity wygląd ... gazy są niezbędne w przemyśle spożywczym. Podstawowym ich zadaniem jest zachowanie jakości produktów. Z tego powodu, gazy spożywcze są często wykorzystywane już w fazie produkcji.
Aby zaoferować najlepszy produkt, Messer stworzył odrębną linię gazów dla przemysłu spożyczego: Gourmet. Wszystkie gazy z linii Gourmet spełniają najwyższe wymagania jakościowe potwierdzone odpowiednimi certyfikami. Pod nazwą "Gourmet" dostarczamy zarówno gazy jednorodne, jak i mieszaniny gazów specjalnie stworzone dla przemysłu spożywczego.
ODPOWIEDNI GAZ DO ZASTOSOWANIA
- Gourmet C (dwutlenek węgla) hamuje wzrost bakterii i grzybów
- Gourmet O (tlen), przeciwdziała utlenianiu tłuszczów i olejów
- nie pozwala rosnąć tlenowym bakteriom i grzybom
- zachowuje czerwony kolor mięsa
- hamuje wzrost bakterii beztlenowych
- Gourmet N (azot, gaz obojętny)
- zapobiega jakiejkolwiek reakcji
TECHNOLOGIE
Zamrażanie żywności
- szybkie zamrażanie żywności przy zachowaniu jakości produktu Systemy Cryogen®- Rapid o różnorodnej konstrukcji
Pakowanie artykułów spożywczych stałych i płynnych
- ochrona przed utlenianiem produktów żywnościowych
- pakowanie w atmosferze pozbawionej tlenu (metoda Variofresh®)
- ochrona przed utratą aromatu w używkach takich jak: kawa, tytoń, cygara, przyprawy
- pakowanie w atmosferze pozbawionej tlenu (metoda Variofresh®)
- zachowanie świeżości barwy smaku mięsa i przetworów mięsnych
- pakowanie w atmosferze pozbawionej tlenu
- pakowanie w atmosferze gazów aktywnych (CO2, O2) działanie bakteriostatyczne
Wstępna obróbka produktów spożywczych
- uzyskanie wymaganej konsystencji produktu, przeciwdziałanie jełczeniu tłuszczów
- spienianie azotem, utwardzanie
- oleje jadalne oraz surowce podstawowe zawierające olej stosowane w przetwórstwie spożywczym narażone są na utlenianie podczas długiego magazynowania w zbiornikach i silosach
- napełnienie zbiornika azotem - utrzymywanie stałego stężenia azotu
- wytwarzanie sypkich kultur bakterii, konserwowanych metodą kriogeniczną
- granulator i urządzenie do zamrażania poprzez zanurzenie w ciekłym azocie (metoda Cryopel®)
Chłodzenie podczas transportu
- chłodzenie podczas transportu na trasie od producenta do sprzedawcy lub klienta, Siber System
- chłodzenie produktów spożywczych w procesie produkcji
- śnieżenie dwutlenkiem węgla metodą Snow-Shooting-tunel kriogeniczny
Konserwowanie napojów
- wino podczas transportu, magazynowania, chłodzenia stabilizującego oraz rozlewania narażone jest na kontakt z tlenem atmosferycznym, a tym samym na utlenianie
- nagazowywanie azotem lub dwutlenkiem węgla, sprężanie i przepłukanie powierzchni szyjki w butelkach (Sparging)
- ochrona piwa przed kontaktem z tlenem atmosferycznym podczas przechowywania w zbiornikach magazynowych i ciśnieniowych; filtry i napełniacze
- azot lub dwutlenek węgla jako gazy buforowe, tłoczące i sprężające
- soki owocowe i warzywne podczas kontaktu z powietrzem mają skłonność do zmiany koloru oraz utraty aromatu
- poduszka gazowa w czasie magazynowania, nagazowywanie azotem wody służącej do rozcieńczenia (Sparging)
Stabilizacja ciśnienia w cienkościennych puszkach
- napoje niegazowane nie posiadają stabilizującej zawartości dwutlenku węgla, powodującej zwiększenie ciśnienia
- iniektor Cryogen®: odparowanie kropli ciekłego azotu w zamkniętej puszce
Rozlewanie napojów
- rozlewanie napojów niegazowanych, takich jak: wino, soki owocowe
- azot jako gaz redukujący zawartość tlenu
Przechowywanie owoców
- podczas przechowywania owoców nie wystarczy tylko chłodzenie i zachowanie stałej wilgotności powietrza, aby spowolnić procesy „oddechowe” i zachować świeżość owoców
- proces przemiany materii w owocu ograniczony jest do minimum, dzięki ustawieniu indywidualnego składu gazu (niska koncentracja O2 lub CO2)
Rozdrabnianie
- mielenie produktów spożywczych (poniżej 0,5 mm)
- mielenie w niskich temperaturach (metoda Cryogen®)
- chłodzenie produktów mięsnych w procesie kutrowania i mieszania
- chłodzenie masy mięsnej (metoda Variokut®)
Ekstrakcja wysokociśnieniowa
- produkcja wysokogatunkowych ekstraktów, uszlachetnianie surowców
- ekstrakcja wysokociśnieniowa przy użyciu rozpuszczalników gazowych lub mieszanek rozpuszczalników